Vopred sa ospravedlňujeme za kvalitu prepisu (skenu) :-)
I. JABLKOVÝ BEZLEPKOVÝ KOLÁČ
(kompletný recept nájdete na https://babickinerady.sk/bezlepkovy-jablkovy-kolac-z-krehkeho-cesta-ktore-sa-rozplyva-v-ustach/, toto je moja mierne upravená verzia).
- 200 g kukuričnej múky –alebo mandľovej/cícerovej/pohánkovej múky
- 160 g zemiakového škrobu – (môže sa nahradiť kukuričným, alebo tapiokovým škrobom)
- 200 g masla – klasická kocka /alebo bezlaktózového masla/alebo kokosového tuku
- 130 g práškového cukru – približne 8 plných polievkových lyžíc
- 1 žĺtok zo stredného alebo veľkého vajca
- 1 zarovnaná čajová lyžička bezlepkového prášku do pečiva
JABLKOVÁ PLNKA
- 1,5 kg jabĺk
- 1 PL vanilkového cukru
- 1/3 plochej čajovej lyžičky škorice
- Forma na koláč: do rozmerov 30 x 30, okrúhla, alebo štvorcová s vyšším okrajom
PRÍPRAVA
PLNKA
Pripravte si jablká: Nastrúhajte na hrubšie rezančeky, oslaďte podľa chuti. Pridajte škoricu, vanilkový cukor, alebo vanilkovú pastu. Ja som sladila datlovým a agávovým sirupom, ale môžete sladiť medom, brezovým cukrom, alebo iným sladidlom, ktoré máte radi.
Jablká môžete aj nakrájať na kocky a povariť 15 minút ako kompót, s cukrom, alebo medom. (tak je to doporučené v pôvodnom recepte, ja som to nerobila).
CESTO
Cesto treba vymiesiť do kompaktnej tuhej gule, treba s ním pracovať rýchlo, aby sa netrhalo.
Je potrebné rozdeliť ho na dve polovice (jednu menšiu). Tú menšiu polovicu zabaľte do fólie a odložte do chladničky, aby stuhla.
Dno vymastite (maslom/kokosovým olejom) a vysypte múkou, alebo škrobom (bezlepkovou múkou, alebo kukuričným, či zemiakovým škrobom). Alebo vysteľte dno papierom na pečenie (ja zvyknem mierne pomastiť aj papier, aby sa cesto nelepilo).
Roztlačte cesto na spodok formy, rovnomerne do všetkých okrajoch (pomáha zarovnať ho lyžicou).
PEČENIE
Cesto dajte do predhriatej rúry piecť asi 15 minút (kým ľahko nezhnedne) na 180 stupňov (na horný a spodný ohrev).
Koláč vyberte z rúry a nechajte chvíľu vychladnúť. Rozotrite rovnomerne jablkovú vrstvu, vyberte druhú polovicu cesta z chladničky a nastrúhajte ho (na hrubšie) na vrstvu jabĺk. Ak sa cesto príliš trhá, skúste ho rozotrieť, alebo otŕhajte kúsky a rozmiestnite ich na vrch.
Vráťte koláč do trúby a pečte asi 45 minút na 170 stupňoch (spodný a horný ohrev).
Po upečení nechajte koláč dobre vychladnúť, lebo bezlepkové cesto sa môže trhať, ak sa krája nevychladnuté. Vrch koláča môžete posypať práškovým, alebo vanilkovým cukrom.
II. Jablkové pité
Cesto:
3 hrnček polohrubej múky
1 hrnček kryštálového cukru
1 palmarin (môže byť alternatíva s maslom 250g)
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
2 celé vajce
Plnka:
cca 2 kg jablká
1 vanilkový cukor
1 škoricový cukor
Postup:
Všetky ingrediencie na cesto zmiešame rukou. Keď je pekne vypracované, rozdelíme ho na 2 časti. Jablká ošúpeme a postrúhame. Plech si vymastíme a posypeme múkou alebo vyložíme papierom na pečenie. Polovicu cesta rozváľame na veľkosť plechu, pridáme jablkovú plnku a zakryjeme druhým rozváľaným cestom. Popicháme vidličkou.
Pečieme 20-25 min v 160°C rúre.
III. Šarišský jablkový koláč
Ingrediencie
4 ks väčšie jablko
100g polámaná horká alebo mliečna čokoláda
5 ks celé vajce
½ hrnčeka vlašské orechy
1 a ½ hrnček trstinový cukor
2 hrnčeky hladká špaldová múka
1 hrnček olej
1 PL mletá škorica
1 KL sóda bikarbóna
Postup
Kryštálový cukor šľahať s celými vajcami do penista (cca 15 min), primiešať olej, pridať múku so škoricou a sódou bikarbónou. Primiešať nasekané orechy, jablká nakrájané na kocky (nešúpať ich) a na menšie kúsky nalámanú čokoládu. Vyliať na vymastený a múkou vysypaný plech alebo na papier na pečenie. Piecť na 180°C cca 40 min. Môže sa piecť aj ako bábovka v bábovkovej forme.
IV. Jablkkový pohár
Ingrediencie
jablko vanilkový cukor cukor
škorica
voda
|
KEKSOVÁ ČASŤ maslové keksy maslo
|
ŠĽAHAČKOVÁ/SMOTANOVÁ VRSTVA smotana na šľahanie kyslá smotana/mascarpone
práškový cukor
vanilka
ozdoba: čoko hobliny, nalámané keksíky, podľa fantázie
|
POSTUP
1. Začnite prípravou jablkovej vrstvy. Na pohár môžete použiť aj staršie jablká, ktoré takto ľahko spotrebujete. Očistite ich, zbavte strednej časti a nakrájajte na menšie kocky. Môžete ich pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
2. Jablká preložte do hrnca a zasypte vanilkovým a klasickým cukrom. Môžete pridať aj med, ale pri ňom dávajte pozor, aby sa pri varení ovocie nezačalo už na konci pripaľovať.
3. K jablkám pridajte škoricu. Množstvo záleží podľa vašej chuti, ako ju máte radi. Potom prilejte studenú vodu. Pridajte jej toľko, aby bolo ovocie zaliate približne do tretiny. Potom dajte hrniec na horák a varte na miernom prameni dovtedy, pokiaľ sa tekutina neodparí a nezostane jej iba trochu na dne. Občas počas varenia premiešajte. Keď sú už jablká úplne mäkké, tak ich stiahnite zo sporáka a nechajte ich úplne vychladnúť.
4. Vezmite maslové keksíky a polámte ich na väčšie časti. V pohári majú byť výrazné, tak z nich nerobte len drobné omrvinky.
5. Roztopte si maslo, zalejte ním keksíky a všetko premiešajte, aby sa prepojili chute. Opäť nechajte všetko vychladnúť.
V. Fantastické jablkové muffiny 12 ks ingrediencie
hrnček 250ml suché prísady
1. 1,5 hrnček špaldovej celozrnnej múky (hladkej múky)
2. ½ hrnčeka trstinového cukru (kryštálového)
3. ½ prášku do pečiva
4. 1 ks vanilínový cukor
5. lyžička mletej škorice
|
mokré prísady
1. ½ hrnčeka mlieka
2. ¼ hrnčeka oleja
3. 2 ks vajce
4. 3-4 ks menšie jablko
5. orechy
|
1. Muffiny si pripravíme klasicky, zmiešaním „suchých" a „mokrých" prísad.
2. V jednej miske si vymiešame múku, prášok do pečiva, cukor, vanilínový cukor a škoricu. Môžeme pridať aj kakao, ale aj nasekanú čokoládu, oriešky. V druhej miske si vymiešame mlieko, olej, vajcia.
3. Jablká si umyjeme, očistíme a nastrúhame na rezančeky.
4. Mokré a suché prísady zmiešame spolu. Pridáme nastrúhané jablká a opäť premiešame.
5. Plech na muffiny si vyložíme papierovými košíčkami, môžeme ich piecť aj
v silikónových formičkách. Košíčky naplníme jablkovým cestom. Navrch môžeme poukladať nasekané vlašské orechy (mandle, lieskovce).
6. Pečieme pri teplote 180°C cca 20-30 minút. Zvrchu by mali byť zlatisté.
7. Necháme poriadne vychladnúť, aby jabÍčka stuhli a cesto sa pekne oddeľovalo od košíčkov.
3 celá vajcia
300g kryštálového cukru 1PL teplej vody
600g-700g strúhaných jabÍk 400g polohrubej múky
1 vanilkový cukor
1 dcl oleja
½ ČL sódy bikarbóny
|
Poleva:
1 smotana na šľahanie 200g horkej čokolády
|
Celé vajíčka vyšľahať s cukrom a vanilkovým cukrom do peny, pridáme teplú vodu+ olej, vyšľaháme. Preosejeme múku, pridáme sódu bikarbónu a na záver postrúhané jablká.
|
Pečieme na 200°C, po asi 10 min znížime teplotu, pečieme cca 45 min. Upečený koláč potrieme džemom a čokoládou.
100 g hladká múka 100 g polohrubá múka
1ŽÍtok
1/2PL práškový cukor
štipka soli 2-3PL voda
3-4 jablká
3 PL hnedý cukor
3 PL amaretto
1 PL tuzemský rum
4 PL marhuľový džem
|
Stačí zmiešať dokopy hladkú a polohrubú múku, pridať štipku soli, 105 gramov zmäknutého masla, žÍtok a dve až tri lyžice vody. Spracujeme tuhé cesto, ktoré necháme chvíľu odstáť v chladničke. Okrúhlu formu na tortu vymastíme maslom a vyložíme cestom. Stačí ho do nej utľapkať rukami. Okraje nemusíme ťahať veľmi do výšky, lebo koláčik je dosť nízky.
Jablká nakrájame na tenučké mesiačiky a poukladáme ich do kruhov tak, aby sa prekrývali. Posypeme ich hnedým cukrom, pokvapkáme rozpusteným zvyškom masla a popicháme vidličkou. Pečieme asi 50 minút. Pred koncom v miske zmiešame džem s amarettom a tuzemákom a rozotrieme po celom povrchu koláča. šupneme naspäť do rúry, zapneme funkciu gril a necháme 5 až 1 O minút skaramelizovať. So šľahačkou alebo bez, chuťový orgazmus je zaručený. :)
Tip: Ak nemáte doma amaretto, dajte viac rumu a pridajte lyžičku mandľovej arómy.
Potrebujeme:
· 1 ks nahrubo nastrúhané jablko
· 80g hladká múka (špaldová hladká múka)
· 1 vajce
· Vanilkovy cukor (Med, kokosový cukor, melasa, čokoľvek na osladenie)
· ½ kávovej lyžičky prášku do pečiva
· Škorica
|
Postup:
Všetky suroviny dobre vymiešame a necháme postáť 5-10 minút. Naplníme formu a pečieme 180° 10-13 minút.
VIII. Jednoduchý mrežovník
Cesto:
300g polohrubá múka
180 g rastlinný tuk
1 kypriaci prášok do pečiva
200 g práškového cukru
100 g mletých orechov
1 vanilkový cukor
Na posypanie:
1 kg jablk
Kryštálový cukor
Mletá škorica
|
Všetky suroviny do cesta zmiešame. 2/3 cesta dáme na vymastený a múkou vysypaný plech alebo na papier na pečenie. Na uľahčenie môžeme cesto nastrúhať. Na cesto dáme postrúhané jablká so škoricou a cukrom. Zo zvyšnej časti cesta robíme mriežky. Pečie sa asi 25 min pri teplote 200 °C
IX. Rýchly jablkový šťavnatý koláč
Na plech strednej veľkosti potrebujeme: 4 veľké šťavnaté jablká
2 vajcia
100 g kryštálového cukru 100 ml mlieka
200 g hladkej múky
1 O g prášku do pečiva.
Voliteľné sú hrozienka, sekané mandle, orechy, vanilka a pod.
|
Jablká očistíme, zbavíme šupky a nakrájame na kúsky.
Plech vymažeme maslom, (lepšie je poúžit' papier na pečenie, príp. teflónový nepriľnavý "papier"), naň rozložíme jablká Môžeme ich posypať hrozienkami, škoricovým cukrom a pod.
Celé vajcia s cukrom dobre vyšľaháme do peny, pridáme vlažné mlieko a vmiešame múku s práškom do pečiva. Cesto dobre vyšľaháme (môžeme doň pridať nasekané mandle a pod.), nalejeme na jablká a uhladíme.
Pečieme pri 180°C po dobu cca 30 min.
Upečený koláč otočíme jablkami navrch a môžeme posypať trochou vanilínového/škoricového/práškového cukru, alebo nechať len tak.
· 1,5 šálka kryštálového cukru
· 1 šálka olej
· 3 ks vajcia
· 1 téglik biely jogurt
· 2,5 šálka múka polohrubá
· ·1 balíček prášok do pečivá DrOetker
· 1 kg jablká
· 1 balíček vanilínový cukor DrOetker
|
Jablká ošúpeme a nastrúhame, pridáme vanilínový cukor a podľa chuti škoricu. Všetko spolu zamiešame. Pripravíme si pomastený a pomúčeny plech, rúru predhrejeme na 220C. Všetky suroviny spolu zmiešame, na plech vylejeme 1/2 cesta, dáme do rúry trochu zapiecť, vyberieme a nanesieme jablkovú zmes. Koláč vrátime znovu do rúry a pečieme asi 30 min. Keď koláč chytá zlatú farbu, teplotu znížime na 160C. Ozdobime práškovým cukrom.
X. Jablkový perník
300 g múka polohrubá
200 g cukor kryštál
3 PL prášok kakaový 100m
100 ml mlieko
2 ks vajce
3 ks jablko
1 KL sóda jedlá
1 KL korenie perníkové
perníkové
|
Rúru predohrejeme na 180 stupňov. Múku, cukor, kakao, perníkové korenie a sódu zmiešame vo väčšej miske. Jablká na hrubo nastrúhame a pridáme ich k zmesi spolu s vajcami, mliekom a olejom.
Plech vymastíme a vysypeme múkou. Zmes z misy vylejeme na plech a stierkou uhladíme. Koláč pečieme asi 25 minút . Môžeme poliať čokoládou.
XI. Jablkový perník s džemom a čokoládou
5 vajec
300 g práškový cukor
1 vanilkový cukor
300 g hrubej múky
600 g postrúhané jablká
100 g mleté orechy
¾ bal kypriaci prášok/ sóda bikarbóna
Poleva: kyslý džem + zohriata čokoláda a maslo
Postup: celé vajcia dobre vymiešať s cukrami, po lyžiciach pridávať jablká a múku s kypriacim práškom a orechami. Piecť cca 30 min. pri teplote 170°C. Ešte teplý potrieť džemom, čokoládu dávame až po vychladnutí.
2 hrnčeky polohrubej múky
1/ 2 hrnčeka kryštálového cukru
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
|
2 vajcia
2 jablká
1 prášok do pečiva čajová lyžička škorice
|
Všetky suroviny okrem jabÍk zmiešame a vyšľaháme hladké cesto. Umyté a ošúpané jablká nastrúhame a jemne vmiešame do cesta.
|
Cesto nalejeme do muffinkovej formy vystlanej košíčkami, alebo vymastenej maslom a posypanej múkou. Na záver môžeme muffiny dozdobiť čokoládou, hrozienkami či orechami.
|
400 g olúpaných jablk
150 g cukor kryštalový
200 ml voda
1 lyžička školrica
Uvaríme na kašu
V ½ l vody rozmiešame 1 ks zlatý klas, 1 bal. vanilkového pudingu prášok a vylejeme do vychladnutej jablkovej zmesy (uvarenej). Všetko spolu zmiešame a dáme povariť.
2 balíky okrúhlych piškot máčame v šťave a ukladáme nahusto do formy. Hotovú horúcu masu vylejeme na piskoty a necháme dobre stuhnúť. Polejeme čokoládovou polevou.
|
|
|
|
|
|