Jabĺčkové recepty

Vopred sa ospravedlňujeme za kvalitu prepisu (skenu) :-)


I. JABLKOVÝ BEZLEPKOVÝ KOLÁČ


(kompletný recept nájdete na https://babickinerady.sk/bezlepkovy-jablkovy-kolac-z-krehkeho-cesta-ktore-sa-rozplyva-v-ustach/, toto je moja mierne upravená verzia).



JABLKOVÁ PLNKA




PRÍPRAVA


PLNKA


Pripravte si jablká: Nastrúhajte na hrubšie rezančeky, oslaďte podľa chuti. Pridajte škoricu, vanilkový cukor, alebo vanilkovú pastu. Ja som sladila datlovým a agávovým sirupom, ale môžete sladiť medom, brezovým cukrom, alebo iným sladidlom, ktoré máte radi.


Jablká môžete aj nakrájať na kocky a povariť 15 minút ako kompót, s cukrom, alebo medom. (tak je to doporučené v pôvodnom recepte, ja som to nerobila).


CESTO


Cesto treba vymiesiť do kompaktnej tuhej gule, treba s ním pracovať rýchlo, aby sa netrhalo.


Je potrebné rozdeliť ho na dve polovice (jednu menšiu). Tú menšiu polovicu zabaľte do fólie a odložte do chladničky, aby stuhla.


Dno vymastite (maslom/kokosovým olejom) a vysypte múkou, alebo škrobom (bezlepkovou múkou, alebo kukuričným, či zemiakovým škrobom). Alebo vysteľte dno papierom na pečenie (ja zvyknem mierne pomastiť aj papier, aby sa cesto nelepilo).


Roztlačte cesto na spodok formy, rovnomerne do všetkých okrajoch (pomáha zarovnať ho lyžicou).


PEČENIE


Cesto dajte do predhriatej rúry piecť asi 15 minút (kým ľahko nezhnedne) na 180 stupňov (na horný a spodný ohrev).


Koláč vyberte z rúry a nechajte chvíľu vychladnúť. Rozotrite rovnomerne jablkovú vrstvu, vyberte druhú polovicu cesta z chladničky a nastrúhajte ho (na hrubšie) na vrstvu jabĺk. Ak sa cesto príliš trhá, skúste ho rozotrieť, alebo otŕhajte kúsky a rozmiestnite ich na vrch.


Vráťte koláč do trúby a pečte asi 45 minút na 170 stupňoch (spodný a horný ohrev).


Po upečení nechajte koláč dobre vychladnúť, lebo bezlepkové cesto sa môže trhať, ak sa krája nevychladnuté. Vrch koláča môžete posypať práškovým, alebo vanilkovým cukrom.


II. Jablkové pité


Cesto:


3 hrnček polohrubej múky


1 hrnček kryštálového cukru


1 palmarin (môže byť alternatíva s maslom 250g)


1 prášok do pečiva


1 vanilkový cukor


2 celé vajce


Plnka:


cca 2 kg jablká


1 vanilkový cukor


1 škoricový cukor


Postup:


Všetky ingrediencie na cesto zmiešame rukou. Keď je pekne vypracované, rozdelíme ho na 2 časti. Jablká ošúpeme a postrúhame. Plech si vymastíme a posypeme múkou alebo vyložíme papierom na pečenie. Polovicu cesta rozváľame na veľkosť plechu, pridáme jablkovú plnku a zakryjeme druhým rozváľaným cestom. Popicháme vidličkou.


Pečieme  20-25 min v 160°C rúre.


III. Šarišský jablkový koláč


Ingrediencie


4 ks väčšie jablko


100g polámaná horká alebo mliečna čokoláda


5 ks celé vajce


½ hrnčeka vlašské orechy


1 a ½ hrnček trstinový cukor


2 hrnčeky hladká špaldová múka


1 hrnček olej


1 PL mletá škorica


1 KL sóda bikarbóna


Postup


Kryštálový cukor  šľahať s celými vajcami do penista (cca 15 min), primiešať olej, pridať múku so škoricou a sódou bikarbónou. Primiešať nasekané orechy, jablká nakrájané na kocky (nešúpať ich) a na menšie kúsky nalámanú čokoládu. Vyliať na vymastený a múkou vysypaný plech alebo na papier na pečenie. Piecť na 180°C cca 40 min. Môže sa piecť aj ako bábovka v bábovkovej forme.


IV. Jablkkový pohár









Ingrediencie


jablko vanilkový cukor cukor


škorica


voda










 


 


1 balíček l PL










 


KEKSOVÁ ČASŤ maslové keksy maslo










 


ŠĽAHAČKOVÁ/SMOTANOVÁ VRSTVA smotana na šľahanie kyslá smotana/mascarpone


práškový cukor


vanilka


ozdoba: čoko hobliny, nalámané keksíky, podľa fantázie










POSTUP


1. Začnite prípravou jablkovej vrstvy. Na pohár môžete použiť aj staršie jablká, ktoré takto ľahko spotrebujete. Očistite ich,  zbavte strednej časti a nakrájajte na menšie kocky. Môžete ich pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedli.


2. Jablká preložte do hrnca a zasypte vanilkovým a klasickým cukrom. Môžete pridať aj med, ale pri ňom dávajte pozor, aby sa pri varení ovocie nezačalo už na konci pripaľovať.


3. K jablkám pridajte škoricu. Množstvo záleží podľa vašej chuti, ako ju máte radi. Potom prilejte studenú vodu. Pridajte jej toľko, aby bolo ovocie zaliate približne do tretiny. Potom dajte hrniec na horák a varte na miernom prameni dovtedy, pokiaľ sa tekutina neodparí a nezostane jej iba trochu na dne. Občas počas varenia premiešajte. Keď sú už jablká úplne mäkké, tak ich stiahnite zo sporáka a nechajte ich úplne vychladnúť.


4. Vezmite maslové keksíky a polámte ich na väčšie časti. V pohári majú byť výrazné, tak z nich nerobte len drobné omrvinky.


5. Roztopte si maslo, zalejte ním keksíky a všetko premiešajte, aby sa prepojili chute. Opäť nechajte všetko vychladnúť. 









V. Fantastické jablkové muffiny 12 ks ingrediencie


hrnček 250ml suché prísady


1.      1,5 hrnček špaldovej celozrnnej múky (hladkej múky)


2.      ½ hrnčeka trstinového cukru (kryštálového)


3.      ½ prášku do pečiva


4.      1 ks vanilínový cukor


5.      lyžička mletej škorice










mokré prísady


1.      ½ hrnčeka mlieka


2.      ¼ hrnčeka oleja


3.      2 ks vajce


4.      3-4 ks menšie jablko


5.      orechy










Postup receptu










1.     Muffiny si pripravíme klasicky, zmiešaním „suchých" a „mokrých" prísad.


2.     V jednej miske si vymiešame múku, prášok do pečiva, cukor, vanilínový cukor a škoricu. Môžeme pridať aj kakao, ale aj nasekanú čokoládu, oriešky. V druhej miske si vymiešame mlieko, olej, vajcia.


3.     Jablká si umyjeme, očistíme a nastrúhame na rezančeky.


4.     Mokré a suché prísady zmiešame spolu. Pridáme nastrúhané jablká a opäť premiešame.


5.     Plech na muffiny si vyložíme papierovými košíčkami, môžeme ich piecť aj


v silikónových formičkách. Košíčky naplníme jablkovým cestom. Navrch môžeme poukladať nasekané vlašské orechy (mandle, lieskovce).


6.     Pečieme pri teplote 180°C cca 20-30 minút. Zvrchu by mali byť zlatisté.


7.     Necháme poriadne vychladnúť, aby jabÍčka stuhli a cesto sa pekne oddeľovalo od košíčkov.









VI. Jablkový koláč










3 celá vajcia


300g kryštálového cukru 1PL teplej vody


600g-700g strúhaných jabÍk 400g polohrubej múky


1 vanilkový cukor


1 dcl oleja


½ ČL sódy bikarbóny










Poleva:


1 smotana na šľahanie 200g horkej čokolády










Celé vajíčka vyšľahať s cukrom a vanilkovým cukrom do peny, pridáme teplú vodu+ olej, vyšľaháme. Preosejeme múku, pridáme sódu bikarbónu a na záver postrúhané jablká.



Pečieme na 200°C, po asi 10 min znížime teplotu, pečieme cca 45 min. Upečený koláč potrieme džemom a čokoládou. 









Suroviny










100 g hladká múka 100 g polohrubá múka


 1ŽÍtok


1/2PL práškový cukor


štipka soli 2-3PL voda


3-4     jablká


3 PL   hnedý cukor


3 PL   amaretto


1 PL   tuzemský rum


4 PL   marhuľový džem









 








 


 


 


Stačí zmiešať dokopy hladkú a polohrubú múku, pridať štipku soli, 105 gramov zmäknutého masla, žÍtok a dve až tri lyžice vody. Spracujeme tuhé cesto, ktoré necháme chvíľu odstáť v chladničke. Okrúhlu formu na tortu vymastíme maslom a vyložíme cestom. Stačí ho do nej utľapkať rukami. Okraje nemusíme ťahať veľmi do výšky, lebo koláčik je dosť nízky.


Jablká nakrájame na tenučké mesiačiky a poukladáme ich do kruhov tak, aby sa prekrývali. Posypeme ich hnedým cukrom, pokvapkáme rozpusteným zvyškom masla a popicháme vidličkou. Pečieme asi 50 minút. Pred koncom v miske zmiešame džem s amarettom a tuzemákom a rozotrieme po celom povrchu koláča. šupneme naspäť do rúry, zapneme funkciu gril a necháme 5 až 1 O minút skaramelizovať. So šľahačkou alebo bez, chuťový orgazmus je zaručený. :)


Tip: Ak nemáte doma amaretto, dajte viac rumu a pridajte lyžičku mandľovej arómy.









VII. Jablkový Brumík










 


Potrebujeme:


·       1 ks nahrubo nastrúhané jablko


·       80g hladká múka (špaldová hladká múka)


·       1 vajce


·       Vanilkovy cukor (Med, kokosový cukor, melasa, čokoľvek na osladenie)


·       ½ kávovej lyžičky prášku do pečiva


·       Škorica










 


 


Postup:


Všetky suroviny dobre vymiešame a necháme postáť 5-10 minút. Naplníme formu a pečieme 180° 10-13 minút.


 


VIII. Jednoduchý mrežovník


Cesto:


300g polohrubá múka


180 g rastlinný tuk


1 kypriaci prášok do pečiva


200 g práškového cukru


100 g mletých orechov


1 vanilkový cukor


 


Na posypanie:


1 kg jablk


Kryštálový cukor


Mletá škorica


 


 




Všetky suroviny do cesta zmiešame. 2/3 cesta dáme na vymastený a múkou vysypaný plech alebo na papier na pečenie. Na uľahčenie môžeme cesto nastrúhať. Na cesto dáme postrúhané jablká so škoricou a cukrom. Zo zvyšnej časti cesta robíme mriežky. Pečie sa asi 25 min pri teplote 200 °C


IX. Rýchly jablkový šťavnatý koláč









Na plech strednej veľkosti potrebujeme: 4 veľké šťavnaté jablká


2 vajcia


100 g kryštálového cukru 100 ml mlieka


200 g hladkej múky


1 O g prášku do pečiva.


Voliteľné sú hrozienka, sekané mandle, orechy, vanilka a pod.










Jablká očistíme, zbavíme šupky a nakrájame na kúsky.


Plech vymažeme maslom, (lepšie je poúžit' papier na pečenie, príp. teflónový nepriľnavý "papier"), naň rozložíme jablká Môžeme ich posypať hrozienkami, škoricovým cukrom a pod.


Celé vajcia s cukrom dobre vyšľaháme do peny, pridáme vlažné mlieko a vmiešame múku s práškom do pečiva. Cesto dobre vyšľaháme (môžeme doň pridať nasekané mandle a pod.), nalejeme na jablká a uhladíme.


Pečieme pri 180°C po dobu cca 30 min.


Upečený koláč otočíme jablkami navrch a môžeme posypať trochou vanilínového/škoricového/práškového cukru, alebo nechať len tak.









Suroviny na 25 porcií:










·    1,5 šálka kryštálového cukru


·    1 šálka olej


·    3 ks vajcia


·    1 téglik biely jogurt


·    2,5 šálka múka polohrubá


·    ·1 balíček prášok do pečivá DrOetker


·    1 kg jablká


·    1 balíček vanilínový cukor DrOetker










 










Postup receptu:



Jablká ošúpeme a nastrúhame, pridáme vanilínový cukor a podľa chuti škoricu. Všetko spolu zamiešame. Pripravíme si pomastený a pomúčeny plech, rúru predhrejeme na 220C. Všetky suroviny spolu zmiešame, na plech vylejeme 1/2 cesta, dáme do rúry trochu zapiecť, vyberieme a nanesieme jablkovú zmes. Koláč vrátime znovu do rúry a pečieme asi 30 min. Keď koláč chytá zlatú farbu, teplotu znížime na 160C. Ozdobime práškovým cukrom. 









X. Jablkový perník


300 g múka polohrubá


200 g cukor kryštál


3 PL prášok kakaový 100m


100 ml mlieko


2 ks vajce


3 ks jablko


1 KL sóda jedlá


1 KL korenie perníkové


 


perníkové










 


 


Rúru predohrejeme na 180 stupňov. Múku, cukor, kakao, perníkové korenie a sódu zmiešame vo väčšej miske. Jablká na hrubo nastrúhame a pridáme ich k zmesi spolu s vajcami, mliekom a olejom.


Plech vymastíme a vysypeme múkou. Zmes z misy vylejeme na plech a stierkou uhladíme. Koláč pečieme asi 25 minút . Môžeme poliať čokoládou.


 


XI. Jablkový perník s džemom a čokoládou


5 vajec


300 g práškový cukor


1 vanilkový cukor


300 g hrubej múky


600 g postrúhané jablká


100 g mleté orechy


¾ bal kypriaci prášok/ sóda bikarbóna


Poleva: kyslý džem + zohriata čokoláda a maslo


 


Postup: celé vajcia dobre vymiešať s cukrami, po lyžiciach pridávať jablká a múku s kypriacim práškom a orechami. Piecť cca 30 min. pri teplote 170°C. Ešte teplý potrieť džemom, čokoládu dávame až po vychladnutí.









Potrebujeme:



 








 








2 hrnčeky polohrubej múky


1/ 2 hrnčeka kryštálového cukru


1 hrnček mlieka


1/2 hrnčeka oleja










2 vajcia


2 jablká


1 prášok do pečiva čajová lyžička škorice










Postup:










Všetky suroviny okrem jabÍk zmiešame a vyšľaháme hladké cesto. Umyté a ošúpané jablká nastrúhame a jemne vmiešame do cesta.










Cesto nalejeme do muffinkovej formy vystlanej košíčkami, alebo vymastenej maslom a posypanej múkou. Na záver môžeme muffiny dozdobiť čokoládou, hrozienkami či orechami.










400 g olúpaných jablk


150 g cukor kryštalový


200 ml voda


1 lyžička školrica


Uvaríme na kašu


 


V ½ l vody rozmiešame 1 ks zlatý klas, 1 bal. vanilkového pudingu prášok a vylejeme do vychladnutej jablkovej zmesy (uvarenej). Všetko spolu zmiešame a dáme povariť.


 


2 balíky okrúhlych piškot máčame v šťave a ukladáme nahusto do formy. Hotovú horúcu masu vylejeme na piskoty a necháme dobre stuhnúť. Polejeme čokoládovou polevou.


 








 

copyright © 2007-2024 MŠ Švantnerova
www.mssvantnerova.sk     Miro Perdoch Web Design
Miro Perdoch Web Design

POMOC

Pre túto sekciu nie je k dispozícii manuál.

Zoznam študentov krúžku angličtiny

1. Skupina (1. a 2. trieda)
Utorky a štvrtky 14:50 - 15:20 hod.
Bakayová Zuzana
2. trieda
Brenčičová Natália
2. trieda
Broš Samuel
2. trieda
Chmelová Lenka
1. trieda
Čorba Dárius
2. trieda
Dubovská Elena
2. trieda
Gajdoš Martin
2. trieda
Geletová Tamara
2. trieda
Martinovičová Hana
1. trieda
Mižák Martin
1. trieda
Uška Juraj
1. trieda
Wallner Felix
2. trieda
2. Skupina - Pokročilí (4.A a 4.B trieda)
Utorky a štvrtky 15:20 - 15:50 hod.
Buriánková Radka
4.A
Čipáková Ema
4.A
Danková Ella
4.A
Dekan Rastislav
2. trieda
Dostál Dávid
4.A
Eglová Olívia
4.A
Hatalová Natália
4.B
Mižáková Veronika
4.B
Pavlíková Yasmín
4.A
Patoprstá Lea
4.B
Perďochová Dominika
4.B
Popluhárová Paula
4.A
Sedláková Katarína
4.A
Šrámková Klára
4.A
Žilinčár Dominik
2. trieda
3. Skupina - Začiatočníci (4.A a 4.B trieda)
Utorky a štvrtky 15:55 - 16:25 hod.
Bokoch Illia
4.A
Ďurkovský Stanislav
4.A
Guraničová Lenka
4.B
Nevlahová Alexandra
4.B
Pápežová Nina
4.B
Sádovský Miloš
4.A
Somorovský Samuel
4.B
Uheríková Ella
4.A

Zoznam študentov Tanečného krúžku

1. Skupina
Pondelky 14:50 - 15:20 hod.
Bakayová Zuzana
2. trieda
Bernátová Emma
2. trieda
Bolebruchova Miriam
2. trieda
Brenčicová Natália
2. trieda
Čorba Dárius
2. trieda
Dekan Rastislav
2. trieda
Dubovská Elena
2. trieda
Geletová Tamara
2. trieda
Kostková Paulína
2. trieda
Martinovičová Hana
1. trieda
Rybáriková Natália
1. trieda
Valovičová Nela
1. trieda
Wallner Felix
2. trieda
Žilinčár Dominik
2. trieda
2. Skupina
Pondelky 15:25 - 15:55 hod.
Belfi Michal
4.A trieda
Bokoch Illia
4.A trieda
Čipáková Emma
4.A trieda
Danková Ella
4.A trieda
Dostál Dávid
4.A trieda
Ďurkovský Stanislav
4.A trieda
Eglová Olívia
4.A trieda
Hudáková Natália
4.A trieda
Masár Matias
4.A trieda
Pálfiová Hana
4.B trieda
Popluharova Paulína
4.A trieda
Sedláková Katarína
4.A trieda
Stránsky Michal
4.A trieda
Uheríková Ella
4.A trieda
Válová Dominika
4.A trieda
3. Skupina
Pondelky 16:00 - 16:30 hod.
Agalarev Tomáš
4.B trieda
Belica Lukáš
4.B trieda
Bohumelová Natália
4.B trieda
Brusáková Natália
4.B trieda
Čibová Veronika
4.B trieda
Guraničová Lenka
4.B trieda
Hatalová Natália
4.B trieda
Karaffová Katarína
4.B trieda
Miča Filip
4.B trieda
Mihálik Adam
4.B trieda
Mižáková Veronika
4.B trieda
Nevlahová Alexandra
4.B trieda
Pápežová Nina
4.B trieda
Patoprstá Lea
4.B trieda
Perďochová Dominika
4.B trieda
Slížiková Elena
4.B trieda
Somorovský Samuel
4.B trieda
Ušiaková Mia
4.B trieda
Vlachová Emily
4.B trieda

Legenda alergénov

Skupina 1
Obilniny obsahujúce lepok (pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo iné hybridné odrody) a výrobky z nich.
Skupina 2
Kôrovce a výrobky z nich
Skupina 3
Vajcia a výrobky z nich
Skupina 4
Ryby a výrobky z nich
Skupina 5
Arašidy a výrobky z nich
Skupina 6
Sójové zrná a výrobky z nich
Skupina 7
Mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy
Skupina 8
Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich
Skupina 9
Zeler a výrobky z neho
Skupina 10
Horčica a výrobky z nej
Skupina 11
Sezamové semená a výrobky z nich
Skupina 12
Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l
Skupina 13
Vlčí bôb a výrobky z neho
Skupina 14
Mäkkýše a výrobky z nich

Reklamačné podmienky

Predávajúci zodpovedá za výrobné vady, ktoré má predaná vec pri prevzatí kupujúcim.
Predávajúci nezodpovedá za vady spôsobené prepravou zabezpečovanou Slovenskou poštou a.s..
Predávajúci nezodpovedá za vady spôsobené hrubým alebo nesprávnym zaobchádzaním s produktom.
S prípadnou reklamáciou našich produktov sa obracajte na remini@remini.sk.
V prípade doručenia na dobierku si obsah zásielky skontrolujte ihneď po jej prevzatí. Ak je tovar zjavne poškodený následkom dopravy, žiadajte náhradu od Slovenská pošta a.s.